Geopend tot 17.00 uur
-
055 378 1808
-
info@bungalowpark-hoenderloo.nl
-
Krimweg 140 te Hoenderloo
Tijdens de ledenvergadering van 17 november jl. hebben diverse leden zich opgegeven om mee te denken over de huidige energievraagstukken en de energietransitie op ons park. Samen met enkele bestuursleden vormen zij een werkgroep die op de volgende ledenvergadering een plan van aanpak zal presenteren. De werkgroep bestaat uit Hans Nuiver (voorzitter), Danny Paerl , Roel Visser, Nico Prenen, Jaap Fendrie, Bert van Tiel, Erik Mulder en Joop de Graaf (incidenteel advies) De werkgroep stelt een projectmatige aanpak voor. Een eerste stappenplan is in de maak. De werkgroep bereidt activiteiten voor, doet de leden daarover voorstellen en kan desgewenst werkzaamheden zoals een onderzoek verder begeleiden.
Ons huidige gas- en elektriciteitsnet is bijna vijftig jaar oud. We moeten snel zicht krijgen op de huidige capaciteit en kwaliteit van ons net omwille van de veiligheid, de betrouwbaarheid en de mogelijkheden om het net in de toekomst te kunnen blijven gebruiken. Onze energiebehoefte verandert: we vragen steeds meer van ons net. Is het net daarop berekend? Meten is weten en daarom willen we op korte termijn de huidige situatie in kaart (laten) brengen.
De komende decennia nemen we afscheid van fossiele brandstoffen. De omslag naar andere energiebronnen noemt men de energietransitie. Ook bungalowpark Hoenderloo krijgt met die transitie te maken. Daarbij gaat het niet alleen om onze bungalows, maar ook om de centrale voorzieningen, zoals hoofdgebouw en zwembad.
We willen daarom snel zicht krijgen op de te verwachten ontwikkelingen. De onzekerheid daarover is nu nog groot. Welke regels gaat de overheid stellen? Welke investeringen staan ons te wachten? Hoe financieren we die investeringen? Hoe gaan andere parken daarmee om? Wat kunnen we op de korte termijn doen (besparende maatregelen nemen zoals bij voorbeeld de keuze voor toekomstbestendige apparaten), wat doen we op de middellange termijn en naar welk scenario werken we uiteindelijk toe?
Allereerst zullen we met elkaar een visie op de energietransitie formuleren. We zetten een ‘stip op de horizon’. We bepalen met elkaar onze doelen. De werkgroep doet de ledenvergadering daartoe een voorstel.
Er is een energie-onbalans tussen de gerenoveerde en (deels) geïsoleerde classics en sommige andere bungalows. De werkgroep wil duidelijk krijgen welke energiebesparende maatregelen op de korte termijn kunnen nemen en wat ons dat gaat kosten maar ook wat ons dat op gaat leveren!
Bij een aantal leden leeft de wens tot individuele bemetering. Individuele eigenaren ervaren nu nog geen stimulans tot het treffen van energiebesparende maatregelen. We maken vaart met het onderzoek naar de feitelijke mogelijkheden, consequenties en alternatieven.
De werkgroep maakt een plan van aanpak over (onderzoek naar) maatregelen op de korte termijn (0-5 jaar) en op de middellange termijn (5-10 jaar: mogelijk nieuwe oplossingen, waarmee ook geëxperimenteerd kan worden). Oplossingen voor de lange termijn (10-20 jaar) zullen zich gaandeweg aandienen en daarover zullen we als ALV de komende jaren op een aantal momenten duidelijke keuzen moeten maken.
De werkgroep gaat informatie verzamelen over hoe andere bungalowparken de energietransitie aanpakken. Leden van de groep beschikken zelf ook over de nodige expertise. Maar de werkgroep vindt ook dat we externe deskundigen moeten inhuren.
We ontvangen van iedereen graag verwijzingen naar relevante informatie. We kregen al een aantal waardevolle tips. U kunt uw reactie mailen naar service@bungalowpark-hoenderloo.nl
We houden u maandelijks op de hoogte middels deze nieuwsbrief.
Namens de werkgroep,
Hans Nuiver en Nico Prenen